Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Promene moguće kad građani počnu da veruju svom frižideru, a ne TV
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 01. 2019.

Tribina i ulična akcija Danasa u Nišu

Promene moguće kad građani počnu da veruju svom frižideru, a ne TV

Jedino efikasno sredstvo borbe protiv beskrupulozne propagande aktuelne vlasti je da građani počnu više da veruju svom frižideru nego svom televizoru.

To je bila jedna od poruka sa tribine „Zlatno doba NIŠtavilA“, održanoj danas u Nišu, u organizaciji dnevnog lista Danas i organizacije Novi optimizam.

– Mediji u Srbiji su postali propagandna osmatračnica vlasti, a građani na taj način izloženi dresuri od strane te vlasti. Mnogi od nas su digli ruke od sebe, a sve više nas i na sebe. Promena će biti moguća tek kada više budemo verovali sebi, a televizore koji nas „dresiraju“ ugasimo – rekao je Đokica Jovanović, doktor sociologije i predsednik Udruženog pokreta slobodnih stanara.

Osim Jovanovića na tribini su govorili urednici Južnih vesti Gordana Bjeletić i Aleksandar Stankov, kao i Svetislav Basara, književnik i kolumnista Danasa, Radivoj Cvetićanin, urednik i komentator Danasa, i Zorica Miladinović, dopisnica Danasa iz Niša.

U prepunom Deli prostoru, u povremeno polemičnoj atmosferi, posetioci su iznosili različita mišljenja o situaciji u Nišu i Srbiji, te predlagali različite „izlaze“ iz krize.

– Vučić predstavlja manjinu jer je za njega glasalo 55 odsto od manje od 60 odsto izašlih građana. Kriva je većina što dopušta toj manjini da žari i pali Srbijom. Ta većina ne radi ništa drugo osim što jadikuje i nada se da će kritična masa rešiti stvar. Protesti su samozavaravanje koje se često pretvara u neobavezan provod, a na njima slušamo fantazije. Stanje će biti sve gore sve dok delovanje većine ne dobije političku formu i jasne ciljeve. Neće ga promeniti nekakve žute patke, ili Jovan bez zemlje, odnosno Đilas bez stranke, ili Boško Obradović, koji je ideološki gori od Vučića – rekao je Basara.

On je rekao da je za promene neophodno da se u Srbiji pojave autentične političke stranke levice, centra i desnice, koje će biti zasnovane na zakonu i demokratskim principima. Prema njegovim rečima, Srbija je do sada imala samo jednu pravu stranku 21. veka – DS Zorana Đinđića, dok su sve ostale bile ili jesu tiranske, hajdučke ili burazerske družine.

– Mnogi koji hoće promenu vlasti kažu- hajde da ga promenimo pa ćemo posle da vidimo šta ćemo. Ja pripadam manjini koja misli da nije dovoljno samo promeniti vlast već je neophodno imati plan za budućnost. Možda je sada trenutak da Srbija krene ka promeni onoga što živimo poslednja dva veka, kada smo imali najmanje četiri diktature i kratke periode demokratije, kako bi konačno organizovali normalnu državu koja će izaći iz takvog modela – rekao je Cvetićanin, dodajući da to nije jednostavno i ne može ići brzo.

On je rekao da eventualne promene na sledećim izborima u SAD mogu „pogurati“ promene i u Srbiji, Izraelu, Mađarskoj i drugim zemlja u kojima su na vlasti takođe populisti i autoritarci. Razlika između Srbije i zemalja razvijene demokratije koje predvode takve „vođe“ je što tamo institucije funkcionišu, pa se može dogoditi da vođe budu optužene za koruociju i druge propuste, dok ovde to nije moguće.

Stankov je ocenio da aktuelni protesti mogu dovesti do nekih promena, ali da su za to potrebne nove političke stranke i ljudi,posebno mladi. Omasovljenje i intenziviranje protesta može doprineti da neki ljudi u institucijama počnu da rade bolje. Izbori kao opcija su nemogući, jer postoji medijski mrak za sve druge osim za Vučića, rekao je on.

Bjeletić je dodala da aktuelna vlast troši mnogi energije i novca kako bi „dokazala“ da su stvari bolje nego što realno jesu. Za to u velikoj meri služe medijski konkursi na kojima prorežimski mediji dobijaju ubedljivo najveća sredstva. U Nišu još uvek ne postoji televizija kao što je Pink, ali to ne znači da medijska situacija nije zabrinjavajuća, zaključila je.

Miladinović je kazala da se aktuelna vlast trudi da sadašnji period predstavi kao zlatno doba, te tako ističe da je, za razliku od prethodnog perioda, u Niš poslednjih godina stiglo oko 210 miliona evra investicija, otvoreno desetak fabrika, zaposleno najmanje 15.000 ljudi, a nezaposlenost manja za skoro 15 odsto nego pre četiri godine.

Ipak, ovakvi podaci imaju i tamnu stranu, i postaju diskutabilni, kada se zna da je najveći broj fabrika ugovorila ili dovela prethodna vlast, a investicije prate državne subvencije od skoro 90 miliona evra. Građani Niša su u tim fabrikama najčešće zaposleni na određeno vreme, često primaju minimalce ili nemaju pravo na sindikalno organizovanje.

Posetioci tribine iznosili su ocene da su sadašnji građanski protesti jedina pozitivni politički pomak, ali i da se promene ne mogu ostvariti samo negativnom kampanjom, već se mora znati šta se hoće i na koji način. Čula se ocena da je jedini izlaz pravi promena sistema, kojoj bi trebalo da prethodi definisanje nacionalnog interesa.

Promocija Koraksovog kalendara u centru Niša

Pre tribine, ekipa Danasa je u Obrenovićevoj ulici u centru Niša promovisala list, kao i godišnji kalendar sa karikaturama Predraga Koraksića Koraksa. Interesovanje prolaznika bilo je značajno, a njihovi komentari o kalendaru i novinama bili su pozitivni.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten