Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Vrhovni sud Austrije potvrdio presudu protiv GSS, kompanije povezane s Telekomom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 09. 2020.

Izvor: N1

Vrhovni sud Austrije potvrdio presudu protiv GSS, kompanije povezane s Telekomom

Vrhovni sud Austrije potvrdio je prvostepenu presudu Višeg suda protiv platforme GSS Media zbog neovlašćenog emitovanja emisija produkcije Grand nalažući im da nadoknade nastalu štetu.

Odbijanjem žalbe GSS Media, kao neosnovane, presuda protiv GSS Media je postala konačna. Naloženo im je da omoguće uvid u finansijske podatke, kako bi se utvrdio iznos stečen neovlašćenim emitovanjem, kao i da na svojoj internet stranici objave vest o presudi.  

GSS Media je platforma koja pruža mogućnost dijaspori da gledaju kanale iz regiona preko interneta i strateški je partner Telekomove kompanije Go4yu.

Do spora je došlo jer je GSS Media neovlašćeno emitovala najpopularnije Grandove emisije "Zvezde Granda", "Nikad nije Kasno" i "Zvezde Granda – Specijal" na TV Prva.

Pošto su se oglušili na sve molbe da se zamrače Grandovi sadržaji i nastavili da krše zakon, Grand je tokom 2018. i 2019. godine, pred Privrednim sudom u Beču vodio postupak protiv te kompanije zbog povrede prava intelektualne svojine.   Prvostepeni postupak pred bečkim sudom je okončan 2019. godine u potpunosti u korist Granda.  

Sud je tada utvrdio da je GSS povredio isključiva prava i naložio im da dostave na uvid finansijske podatke kako bi se odmerila adekvatnu naknada koju treba da isplate Grandu. GSS je podneo žalbu na prvostepenu presudu, a u međuvremenu nastavio da povređuje prava Granda, potpunosti ignorišući instrukcije prvostepenog suda.

Apelacioni sud u Beču je u junu ove godine odbacio tu žalbu i potvrdio presudu protiv GSS-a, čime je postupak pravosnažno okončan.  

Imajući u vidu da ova kompanija nije postupila po naređenju suda da dostavi finansijske podatke, Grand je pokrenuo postupak prinudnog izvršenja, a sud je naložio GSS-u da bez odlaganja plati sve iznose i dostavi sve dokumente, uz plaćanje penala za svaki dan kašnjenja.  

Dodatno, kako je GSS na svojoj internet stranici nastavio da nudi i reklamira Go4You platformu putem koje se i nakon presude neovlašćeno reemitovale Grandove emisije, sud ih je kaznio za ponovljenu povredu prava.

Grand je deo United Medie, kompanije u okviru koje posluje i N1

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten